top of page

Dressur av valp

Oppdatert: 24. jan.

Dressur av valp kan en begynne med helt fra den alder en vanligvis blir eier av valpen, ved 2 mnd alder. Det meste av denne treningen kan gjøres i dagligdags omgang med hunden hjemme i huset. Et viktig stikkordet for dressur er konsekvent lederskap. Det må være konsensus i familien om hvilke regler som gjelder, når de håndheves konsekvent blir valpen trygg. Det er en del viktige momenter som må læres tidlig for en valp: Nei. Innkalling. Å sitte. Tåle provokasjon. Ja ordre.


Nei. Valpen må stoppes øyeblikkelig når den gjør noe som ikke er tillat. F.eks å ta noe fra et bord, eller hoppe opp til et sted den ikke får adgang til. Da tar en kvikt et grep i nakken på valpen, rister et kort øyeblikk, samtidig som en sier nei med litt hard stemme. (En kan også knurre til hunden som alternativ til nei) Det vil gå veldig kort tid før nei-ordren er forstått hos valpen og ordren nei er nok. Det er helt unødvendig med nakketak.


Innkalling. En effektiv metode for å lære innkalling er å gi valpen en liten godbit når den kommer. Og så må en ha et signal for innkalling. I valpestadiet bruker jeg korte plystrestøt med munnen. Senere bruker jeg korte plystrestøt med ei dedikert fløyte. Når valpen kommer får den en godbit. Jeg sier ordren sitt, og gir godbit straks den har satt seg. Det pleier å gå utrolig fort å lære valpen innkalling.


Sitt. Sitt lærer jeg valpen også ved å gi godbit. De første gangene løfter jeg godbiten over hodet på valpen mens jeg sier kommandoen sitt. Når godbiten kommer over hodet på valpen vil den naturlig sette seg.


Tåle provokasjon og Ja ordre. Provokasjon og ja ordre har en naturlig sammenheng. Ja ordre har en fremtidig funksjon for en fuglehund ved at den på ordre skal gå frem for å reise fugl. Jeg trener ja ordre på valp når den har lært seg sitt og den får mat. Jeg sier sitt, holder fast i halsbåndet og setter matskåla foran valpen. Når matskåla settes ned vil valpen normalt straks rykke frem til den. Men den hindres av taket i halsbåndet. Så sier jeg ordren ja, og slipper taket i halsbåndet. Da først kan valpen gå frem. De første gangene er det kort intervall mellom at matskåla settes ned og ja ordren kommer. Når valpen etterhvert skjønner ja ordren øker jeg intervallet. Og jeg begynner å slippe taket i halsbåndet før ja ordren. Matskåla setter jeg også etterhvert lengre unna. Den får også masse ros når den går frem til matskåla. I denne øvelsen er det viktig å ikke være for streng, gi glad ros, slik at valpen skjønner at det er riktig og trygt å gå frem når far sier Ja.

Denne øvelsen kan også gjøres med godbiter som kastes foran hunden.


Gaisi trenes på provokasjon og ja ordre
Gaisi trenes på provokasjon og ja ordre

Sosialisering av valp

Det er veldig viktig at valpen blir sosialisert. Det betyr av valpen blir vant med å omgås andre fremmede mennesker, hunder og ulike typer miljø uten å vise angst eller stress i slike settinger. Dersom hunden blir for dårlig sosialisert kan det ødelegge for, eller sterkt redusere, prestasjon på utstillinger og prøver senere. Sosialisering kan en gjøre f.eks ved å gå tur med valpen i band forskjellige steder hvor den møter andre mennesker. En kan også delta på dressurkurs som hundeklubber eller Jeger og Fisk foreninger arrangerer. En liten valp som ikke har forutsetninger for å delta på øvelsene kan en være tilstede med bare for å gjør den vant med å se og møte andre hunder.


Unngå en avbiter og gnager hund

En bør være oppmerksom på å ikke la en valp eller ung hund stå ubevoktet i band som den kan tygge over. Den bør stå i kjetting. Dersom den først har lært seg at den kan tygge seg løs så har du et problem. Den tygger av et bånd eller seletøy på sekunder. Dette utvikler seg lett til at den tygger på alt rundt seg når den er i band, bur eller i seletøy og linesett. Men blir den vant med at den ikke kommer seg løs av kjetting vil den oftest som voksen hund stå fast i hva som helst uten å gnage. Jeg har opplevd begge typer adferd med mine hunder.

Mai 1993. Gollomens Raia er bundet i en polyester line, ved siden av er Groms. Hun uler. Det er bare 2 dager siden jeg hentet Raia hos oppdretter Øyvind Brekkvassmo.  Jeg forlater dem en liten stund etter at bildet er tatt. Da gnager Raia av lina. Siden ble hun en håpløs gnager.
Mai 1993. Gollomens Raia er bundet i en polyester line, ved siden av er Groms. Hun uler. Det er bare 2 dager siden jeg hentet Raia hos oppdretter Øyvind Brekkvassmo. Jeg forlater dem en liten stund etter at bildet er tatt. Da gnager Raia av lina. Siden ble hun en håpløs gnager.


Comments


bottom of page